Greater Pittsburgh Community Food Bank

Greater Pittsburgh Community Food Bank

Project Information


Address:

1 N. Liden St.

Duquesne, PA 15110

Project Details

Completion Date: November 1999

Building Size (sq. ft.): 95,000


This building houses a warehouse, distribution center, and offices on a 10-acre brownfield site in Duquesne, PA. The indigenous landscape is designed to be low maintenance and water-efficient; stormwater is managed through bioretention. Energy measures include daylight from skylights, natural cooling, and light controls.

For a more in-depth look at the Greater Pittsburgh Community Food Bank, see its project case study here.  

Awards

LEED Certified Pilot Project, Silver Three Rivers Environmental Award for Planning, Design, and Development

LEED Green Building Features

Sustainable Sites

The building is located on a former brownfield industrial site of 1880's Carnegie Steel Works. Bioretention ponds are sized for first 1/2" of stormwater. Low-irrigation grass and wildflower groundcover supports wildlife and shade trees. Bicycle parking and showers are provided for cycling commuters. Plants and soil in parking area will filter harmful particulates before draining into the river.

Water Efficiency

Low maintenance landscape design with native species helps with reducing the amount of water used.

Energy & Atmosphere

Direct Digital Controls for HVAC and lighting sensor. Heat and lighting divided into 17 operational zones. Exceeds ASHRAE/IESNA 90.1-1999 by 28%. Warehouse material zoned in order to minimize use of forklift. Windows used for solar gain.

Materials & Resources

Building sits on a 3-foot structural pad, serving as a heat sink and made with post-industrial fly ash from a local power plant. The building has a Construction Waste Management Plan. Its steel envelope was insulated pre-engineered. Reused materials were used throughout the building as well as local materials. The building has an occupant recycling program. The use of the Kruncher machine for can disposal cuts garbage fees in half.

Indoor Environmental Quality

Daylighting and views are enjoyed by all workers in the warehouse and offices. Passive ventilation with operable windows is in use. Construction IAQ Plan and chemically benign interior finishes were used in the building. Low partitions and reduced furniture size create communal space. Appropriate thermal control is employed. Low-VOC materials are found in the interiors. The facility is smoke-free. All odors and excess heat are exhausted.

SIGN IN

Lost your password? | Not a Member? Join Now!